Skip to content

Somlói Vándor Pince – vulkanikus borok kedvelőinek

Somlói Vándor

RÓLAM

A kérdés, hogy vajon mi választunk, vagy ki van jelölve az út!? Én egyre inkább azt érzem, hogy a szőlő választott magának. A Somló választott magának, és Drága feleségem révén már a Mura mente is.

Nem borász családból származom, de a bor, mint csodált, imádott dolog ott volt az életünk mindennapjaiban, Apa gyerekkorunktól hordott minket kóstolókra, borvidékekre, ő a vendéglátásban élt. Tokaji kirándulások, régi bikavérünnepek, Villány…Valamikor 2003 környékén új barátom lett, aki borgyűjtő és általa rengeteg új dimenzió nyílt meg előttem. Korai St.Andrea és Máté borok, amiknek az íze a mai napig a fejemben van.  Anyai vonalon az orvostudományi pálya volt a példa, végül hajszál híján, de „Kertészetis” lettem. Corvinus egyetem bsc. Élelmiszermérnök-bor és üdítő szakirány. Szakmai gyakorlat Lőrincz Gyurinál, utána 4 csodálatos  év munka náluk, de közben belül izzott bennem a szunnyadó vulkán tüze 😊 2014-től Somlói lakos lettem.

A név adta magát, nem vagyok generációs borász, nem is borvidéken éltem, de ezt akartam, szőlőt akartam és a Somlót, oda vándoroltam, a borok is sokáig „mozgásban „ készültek, így lett a Somlói Vándor, a Somlói Vándor pince. A st.andinál töltött években annyi mindent szívtam magamba, volt elegendő magabiztosság, hogy elinduljak az önállóság utján.

Idén Ősszel a 14.!! szüretnek vágok neki! A nulladik perctől arra törekszem, hogy ez az Isten adta potenciál, erő és egyedi struktúra ami az orrunk előtt van, és már rég megszületett, az a lehető legtisztábban és a legdirektebb módon ott lehessen velünk, zárjuk palackba, élvezhessük és örülhessünk neki mindig! Olyan dolog kerüljön ki a kezeim közül ami nem rólam szól, csak minimális „bába” szinten, hanem a helyről ami az életünk része és aminek a hátán élünk.

KRONOLÓGIA

2010
2010

Júniusban megszereztem a borászati diplomámat, Egerben Lőrincz Gyuri pedig munkát is ad nekem. Kiváló lehetőség volt ez tanulni, tapasztalni, jobb indulást el sem tudnék képzelni.  Ebben az évben még csak „hobbyból” , de belevágtam a Somlón egy kis parcellát művelni . Nehéz év volt, a bor viszont lenyűgözött, teljesen megfertőződtem.

2011
2011

A pici bérelt pincében lepalackozzuk az első bort, csak a magunk kedvére. A lelkesedésem egyre nagyobb, hivatalossá sikerül tenni  a pincét. A szőlőművelés egyre tudatosabb, használatba kerül az első fűkaszám és „Robim” is. A pince is bővül, újabb hordót kapok öcsémtől. Az évjárat szenzációs, Furmint és egy öreg vegyes ültetvény termése kerül a pincébe.

2012
2012

Forgalomba hozzuk az első bort. Somlói Vándor Pince, Vándor-2011. A névválasztás adta magát. Budapesten születtem, Egerben éltem és dolgoztam, de a borászatom alapjait mégis Somlón raktam le, itt képzeltem el a jövőt már akkor is. Nagyon jó visszajelzéseket kapok a szakmától, a 2011-es bor a Népszabadság top 100 7. legjobb bora lett. Ez az évjárat is remek, talán picit túlzottan meleg.

2013
2013

Mérföldkőhöz érkezünk. Az addigi bérelt pincét visszaadom és barátommal Moyzes Antival saját pincét veszünk az Aszó-dűlőben, öreg Olaszrizling ültetvénnyel együtt. Cseresznyésnek hívjuk, az udvaron álló óriási cseresznyefa miatt . Imádjuk . Már van hol aludni munka után, van hely több hordónak és tartálynak, így az addigi 1 bor helyett már 4 borból áll a szortiment. Olaszrizling,Juhfark, Tramini, Cuvee. A gondolataim lassan teljesen csak kifele tekintenek Egerből. Annak ellenére, hogy imádtam Egerben élni és dolgozni a St.Andinál, itt voltak a barátaim, mégis úgy éreztem közelebb kell kerüljek Somlóhoz. Az évjárat remek, tökéletes egyensúlyokkal.

2014
2014

Takács “Hollóvár” Lajos elhagyja a Somlót és bérbe adja nekem a szőlőit. Ez nagy megtiszteltetés és egyben lökés arra, hogy most már csak a Somlóval foglalkozzak. Május elejétől itt élek, nagy változás minden tekintetben, de gyönyörű időszak. A borok ismertsége nő, folyamatos megnyugtató visszajelzések jönnek. Az év végén a Junibor-fiatal borászok szövetsége, tagjának választ, elismerve ezzel a munkámat és támogatva a fejlődésemet. Ez nagyon nagy energiát adott. Az évjárat küzdelmes, de életre való borok születnek.

2015
2015

Új területek kerülnek a gondozásomba, 3,5 ha körül járunk. Megnő az érdeklődés a helyben kóstolásra és pincelátogatásra. Hogy az igényeket ki tudjam elégíteni Moyzes Anti barátom megveszi a hegy egyik legszebb pincéjét. Így Ő is többet tud jönni, élvezni a hegy szépségeit, én meg gyönyörűen tudok vendégeket fogadni a másfél évszázados pincében. Az évjárat meseszép, minden úgy történik, ahogy tervezem. Megérkezik Füge is a hegyre!

2016
2016

Remekül indult év után, amikor már mutatta magát minden, hogy milyen szép lesz, egyszer csak megjött az elmúlt évtized legnagyobb jégverése. Ezek után picit csendesebben telt az év, kevéssé lelkesen, de a megmaradt szőlők vagány borok lettek. A mennyiségi kiesés nagyon jelentős. Az előző évjárat borai szuperek, külföldi megkeresések is kialakulnak, amire addig csak álmaimban gondoltam.

2017
2017

Talán mióta jelen vagyok a Somlón, az egyik legsikeresebb évem volt. Az évjárat is szenzációs illetve a visszajelzések is. Kijutottam boraimmal az USA-ba, Kínába. Nemzetközi borversenyekről elképesztő, 90 pont feletti értékeléseket kap a Furmint és a Juhfark is. Forgalomba kerül a Roland Vellichel közös borunk. Hidden Treasures of Pannonia No.2 -Somló. Megszületik az első közösségi bor a hegyen, a Bazaltkör Juhfark. A művelt terület nagysága 5 ha. Talán jó úton járok, de tele vagyok ötlettel és tervvel a jövő évre. Alig várom.

2018
2018

Idén elkezdtük a művelt területeink ellenőrzés alatti bio művelését. Nagyon szép tervek készültek pince bővítésre, ha minden jól megy, akkor méltóbbá tudjuk tenni a jelenlegi körülményeket a feldolgozáshoz. Valamint a legfontosabb, egy vadi új, bio stimulátor került a hegyre, a kislányunk, Bíborka

2019
2019

Hosszú idő óta az egyik olyan évjárat amiben minden a terveink szerint ment, a természet is velünk volt, az elmúlt évek egyik legnagyobb évjárata született meg.
2 borunk az amerikai Wine and Spirit magazinban nagyon magas pontszámokat kapott.Köszönet érte a kereskedőink kitartó hitükhöz és munkájához.

2020
2020

A Bor Világatlasza, Hugh Johnson & Jancis Robinson 8. frissített kiadását kaptam karácsonyra Dóritól. 10 éve csak tanulmányoztam ezt a könyvet, jártam a világot ennek nyomán. A friss változatban már a Somlói Vándor említve van a legjelentősebb termelők sorában. Na ez óriási érzés.

2021
2021

Elképesztően mozgalmas év, remek évjárat. Kis-Bussay Bertalan megszületik a nyár közepén. A régi pincénk kapacitásainak határát elértük, túl is léptük, de még időben sikerült új pincét vásárolni és felújítani. Ahogy régen is álmodtam róla, a szőlők a hegyen, borászati üzem a faluban. 2021-es szüret már Dobára került az új feldolgozóba.

2022
2022

Melegünk van, várjuk az esőt! Végül nagy , zsíros-húsos évjárat lett. Az első év amikor végre minden bor megkapja bio certifikációt, nagyon fontos a mi piacunknak és a lelkemnek.

2023
2023

A korábban is ismert és kóstoló pincének használt öreg kőházat sikerül megvásárolni a barátunktól. Amikor Somlóra költöztem, itt éltem, nagyon erősen kötődők hozzá. Varázslatos hely, amit most szeretnénk a vendégek előtt megnyitni, egy különleges Somló közeli élményt adni.